
Încearcă MSI Bravo 15, dacă vrei un laptop de gaming bun, portabil și care nu rupe buzunaru
MSI a actualizat recent laptopurile de gaming din gama Bravo 15. Trecerea la noua generație AMD Ryzen 7000 este însoțită și de o ajustare a șasiului și a soluției de răcire, plus o grafică dedicată din gama RTX 40 de la NVIDIA.
Bravo 15 este unul dintre puținele laptopuri pentru gameri de pe piață care se bazează pe procesoare AMD Ryzen. Acesta vine echipat cu modelul Ryzen 7 7735HS. Un procesor care are 8 nuclee și 16 fire de execuție, realizat pe 6nm, care are o frecvență de bază de 3.2GHz, dar care urcă până la 4,75GHz. TDP-ul este între 35 și 54W, așadar destul de economic și rece. Acesta încearcă să detroneze rețeta Intel, care domină piața de laptopuri, și pot spune cu sinceritate că mi-a plăcut cum se mișcă acest laptop.
În testul CPU din CPU-Z am selectat varianta cu AVX2, deoarece este suporată de acest procesor, iar pentru multicore a obținut 6609 puncte și 652 puncte pentru single core.Am testat și în Winrar, unde a reusit să obțină o viteză de 19502 KB/s.
Cele 16 fire de execuție sunt excelente pentru multithread. Nici pe partea de stocare nu stă rau, aceasta având un SSD samsung NVME de 1TB, cu posibilitate de upgrade. Adică fie îl schimbați pe acesta, sau mai adăugați încă unul, deoarece mai are un slot M.2 NVME.
Testat în AS-SSD am văzut o viteză de 3,2GB/s pentru citire și 2,6GB/s pentru scriere. Cu timpi de răspuns extrem de mici, de numai 0,070ms pentru citire și 0,034 pentru scriere.
În interior acesta are mai multe heatpipe-uri interconectate, la două ventilatoare, care spre surprinderea mea sunt mai silențioase decât la alte modele de laptop-uri mai scumpe, și am testat acest laptop cu modul turbo pornit și ventilatoarele pe automat. În modul turbo, care se poate activa din MSI Center, am dat frecvența la GPU și vRAM cu 200MHz în plus, cât ne permite acesta, dar dacă cineva este pasionat de overclock, poate utiliza alte utilitare pentru a trece de această limită, dar fiecare face acest lucru pe riscul lui.
La capitolul conectivitate nu am simțit lipsa de nimic. Bravo 15 vine cu tot ce ai nevoie, un USB Type C 3.2 Gen 1, care are și suport pentru video out, încă două USB A 3.2 Gen 1, un USB 2.0, un HDMI 2.1 până la 8K60 Hz, o mufă LAN cu viteze de 1Gb/s și un jack audio combo.
Pe partea de design, acesta se simte premium la utilizare, este rigid, ecranul nu flexează mai mult decât este cazul, fiind ajutat și de capacul metalic și de faptul că are o diagonală de 15,6 inch. Dacă tot am menționat de ecran, trebuie să spun că acesta este full hd, cu un panou IPS luminos, cu unghiuri largi de vizualizare și 144Hz. În partea de sus are și un webcam, în caz de nevoie.
Sub ecran are evident tastatura. Mi-a plăcut foarte mult această tastatură, deoarece este iluminată, chiar dacă într-o singură culoare, fiind albastră, nu m-a deranjat, dar cine dorește RGB, există și această variantă pe piață. Tastatele se simt foarte bine la apăsare și sunt silențioase. Un mare plus este si Num Pad-ul, plus că săgețile sunt ful, adică nu are SUS și JOS la jumătate de înălțime. Acestea sunt suficient de mari și cu scris vizibil pe ele.
Și la partea de touchpad stă bine. Acesta este mare, are butoane integrate, răspunde bine la comenzi și nu a reușit să ma enerveze la utilizare.
Trecând mai departe, am ajuns la placa grafică, iar aici discutăm despre un NVIDIA RTX 4060 Laptop. MSI s-a gândit la această placă grafică și a facut foarte bine combinația cu restul componentelor, precum un ecran full hd și procesorul cu care este echipat Bravo 15.
Evident am testat și în câteva jocuri, folosind setari la maxim cu RTX pornit și DLSS 3 cu Frame Generation pornit.
Astfel în Forza Horizon 5 cu preset-ul pe Extreme și Ray Tracing pe High, am văzut o medie de 115 FPS-uri cu o latență de 22ms și doar 7 FPS-uri la Stutter, adică experiența de gaming este excelentă.
În Cyberpunk 2077 media a fost de 90 FPS-uri, cu Ray Tracing pe Ultra.
În Dirt 5 media a fost de aproape 85 FPS-uri.
În Shadow Of The Tomba Raider vedem o medie de 109 FPS-uri.
Și pe final, în 3DMark Time Spy, acesta a reușit un scor de 10813 puncte.
Laptopul cântărește puțin peste 2KG, fiind destul de ușor. La ce performanțe oferă, evident că acesta poate fi utilizat fără probleme și programe CAD sau de editare video sau foto. Este excelent și pentru cei care vor să renunțe la desktop. Placa grafică dedicată dar și procesorul, ambele de utlimă generație, fac din acest laptop un aliat perfect pentru gaming și muncă. Acesta are însă și un frate mai mic, pe care îl puteți achiziționa de aici.