Stiri

Oferta de plăci video NVIDIA RTX 30 „Ampere” se evaporă de pe piață pe măsură ce prețurile la mâna a doua cresc cu până la 200%

La aproape o lună de la lansarea online a mecanismului de consens Proof-of-stake al Ethereum, piața a fost inundată de GPU-uri folosite. RTX 3060 puteau fi găsite la un preț de doar 99 de dolari, iar dacă erai dispus să-ți asumi riscul ca GPU-ul să se strice după câteva luni – atunci puteau fi făcute niște afaceri foarte bune. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la una dintre cele mai mari scăderi ale vânzărilor de GPU-uri noi din 2009 încoace. Cu toate acestea, indiferent de motiv, oferta la mâna a doua pare să se stingă – cel puțin pe unul dintre cele mai mari site-uri de vânzare la mâna a doua: ebay.

În urmă cu doar câteva săptămâni, încă se mai puteau cumpăra GPU-uri NVIDIA Ampere la prețuri ridicol de ieftine. Un RTX 3060 putea fi cumpărat la 150 de dolari (4 noiembrie 2022), iar un RTX 3080 Ti putea fi cumpărat la doar 369 de dolari (7 noiembrie 2022). Acestea sunt prețurile care au crescut încet-încet de la prăbușirea GPU-urilor de acum câteva luni – când puteai cumpăra un RTX 3060 pentru doar 99 de dolari, direct de la o fermă de minat chineză, probabil.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu toate acestea, ceva s-a schimbat. Din 4 noiembrie, în doar 26 de zile, prețurile au crescut cu 200% pentru seria Ampere. Oferta disponibilă pentru vânzare s-a epuizat complet, iar începând cu 30 noiembrie, un RTX 3060 (folosit) se vinde cu 300 de dolari, iar un RTX 3080 Ti se apropie de 800 de dolari (folosit). Prețurile noi ale acestor plăci sunt chiar mai mari, RTX 3080 Ti atingând acum 1200 de dolari. Aceasta este o creștere incredibil de bruscă a prețurilor într-un interval de timp foarte scurt – asemănătoare cu creșterile observate în timpul boom-ului criptografic. Deci, care ar putea fi motivul din spatele acestei situații?

O explicație, pe care eu o consider mai probabilă, este aceea că scalperii/investitorii au început să cumpere GPU-uri second-hand ieftine în en gross de la mineri și le revând la prețuri mai mari. Cu alte cuvinte, lipsa GPU-urilor second-hand disponibile pentru vânzare este rezultatul unei preluări de profit și este posibil ca multe dintre ele să se afle undeva într-un depozit. În orice caz, situația este rea pentru consumator, deoarece prețurile NVIDIA pentru seria 4000 sunt destul de ridicate, iar RTX 3080 Ti, nou sau folosit, este disponibil la prețuri aproximativ similare. De asemenea, înseamnă că NVIDIA (și AMD, Intel) nu se vor confrunta cu nicio presiune pentru a reduce prețurile seriei RTX 4000 – lucru pe care ar fi fost forțați să îl facă dacă piața GPU-urilor second-hand ar fi fost viabilă încă un trimestru sau cam așa ceva.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: