[Review] LG Nexus 5X
Introducere
Programul Nexus a fost intotdeaua apreciat pentru faptul ca ofera timp de 2 ani, cele mai recente actualizarii ale sistemul de operare Android. De asemenea, anul trecut Google a anuntat faptul ca telefoanele vor primi lunar si actualizari de securitate, timp de 3 ani. Astfel telefonul Nexus 5X va primi actualizari mari pana in anul 2017(Android N si Android O) si actualizari de securitate pana in 2018.
Nexus 5 a fost si va ramane poate cel mai apreciat smartphone Nexus, chiar daca a stat slab la capitolul camera si baterie. A fost un smartphone best-buy. Nu putem spune acelasi lucru si despre succesorul lui Nexus 6. Google a dat rateu cu acest smartphone, lansat in parteneriat cu Motorola. Oamenii nu prea au apreciat display-ul lui de 6 inch si pretul lui prea ridicat. Anul trecut, Google a lansat in parteneriat cu LG si Huawei smartphone-urile Nexus 5X si respectiv Nexus 6P.
Nexus 5X reprezinta o reinventare/o imbunatatire a smartphone-ului lansat in 2013, Nexus 5. Mai multe lucruri voi vorbi in review-ul de mai jos. Telefonul ne-a fost acordat la review, prin amabilitatea partenerului Quickmobile.ro
Specificatii
- display IPS LCD de 5.2 inch FULL HD
- procesor hexa-core Qualcomm Snapdragon 808
- 2GB RAM si 16/32GB memorie interna.
- camera principala de 12.3MP
- camera secundara de 5MP
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, bluetooth 4.2
- baterie de 2.700 mAh
- sistem de operare Android 6.0.1 Marshmallow
Puncte Pro
- procesor Snapdragon 808
- camera de 12MP
- actualizari garantate
- port USB Type-C
Puncte Contra
- nu dispune de mai mult RAM
- optiunile de stocare sunt limitate si nu exista slot pentru micro SD Card
- camera nu dispune de stabilizare optica
Ambalaj și Accesorii
In cutie veti gasi smartphone-ul, cheita pentru lacasul nano-sim, cateva manuale cu instructiuni, un cablu mini USB Type-C si un incarcator special pentru mufa de tip USB Type-C.
Design, Display și Conectivitate
Noul smartphone Nexus nu reuseste sa impresioneze la capitolul design, dar nici sa dezamageasca. Putem sa spunem ca este o idee mai frumos decat predecesorul sau. Acesta vine cu o carcasa unibody din policarbonat, in care gripul este foarte bun in comparatie cu alte telefoane de top, precum Samsung Galaxy S6 de exemplu. Cei drept mi-ar fi placut sa vad un corp din metal, asa cum este pe Nexus 6P.
In comparatie cu Nexus 5, Nexus 5X vine cu un display de 5.2 inch, ce are tot o rezolutie FULL HD. Densitatea pixelilor este de 423ppi. Am observat faptul ca luminozitatea nu este atat de mare ca pe Nexus 5, iar unghiurile de vizualizare nu sunt atat de bune. Pe de alta parte, ofera culorile in mod natural si contrastul acestora este bun. Oricum panelul nu se ridica la nivelul unui Amoled sau chiar la nivelul celui de pe G4.
Orificiile din partea de sus si jos a telefonului dau impresia faptului ca smartphone-ul vine cu doua difuzoare pentru sunet, similar ca la HTC sau Sony. Din pacate, doar difuzorul de jos este pentru sunet, iar cel de sus este folosit doar pentru apeluri. Difuzorul reda un sunet mediocu, destul de asemeneator cu cel de pe generatia trecuta.
In comparatie cu Nexus 5, butoanele de volum si slotul pentru nano SIM au fost schimbate. Astfel pe partea dreapta a telefonului Nexus 5X pot fi gasite butoanele de volum si butonul de power, iar pe partea stanga slotul pentru nano-SIM. In partea de sus se regaseste un microfon pentru compensarea zgomotului de font, iar in partea de jos portul micro USB Type-C, jack-ul de 3.5mm si microfonul. Pe spate se poate observa camera care se profileaza destul de bine, iar langa ea, dual LED Flash-ul si laserul autofocus. De asemenea, sub camera poate fi observat un inel ce da impresia ca este un buton, dar de fapt este senzorul de amprenta. Sub senzorul de amprenta celebrul logo Nexus si sigla LG. In ceea ce priveste senzorul de amprenta, nu am avut nicio problema cu el, configurarea se face foarte rapid si recunoastea la fel.
Conectorul USB Type-C ne permite sa introducem cablul in oricare din cele doua pozitii, ofera posibilitatea sa incarci telefonul mai repede, iar vitezele de transfer sunt in teorie mai mari. Exista si dezavantaje, daca doresti sa transferi fisiere de pe PC, iar PC-ul are port USB 2.0, iti va trebui un adaptor special si daca vrei sa iti cumperi o baterie externa, aceasta va trebui sa aiba port USB Type-C.
In ceea ce priveste conecitivitatea wireless, Nexus 5X vine cu conectivitatea 4G LTE, ceea ce permite descarcari cu viteze de pana la 300Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps. Wifi-ul este 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth este v4.2 si vine cu A2DP, LE, apt-X. De asemenea, vine cu GPS cu A-GPS, GLONASS si cu NFC.
Hardware
Sub capota smartphone-ul are acelasi procesor regasit si pe LG G4, adica un hexa-core Qualcomm Snapdragon 808. LG a ales acest procesor din pricina faptului ca Snapdragon 810 are probleme de incalzire. In ceea ce priveste celelalte componente, RAM-ul este de 2GB, iar memoria interna este de 16/32GB. Chiar daca telefonul nu are parte de lag sau de blocari, LG ar fi putut pune pe el 3GB RAM. Practic din cei 1.8GB RAM fizici, mai ramai doar cu 530MB liberi. In ceea ce priveste stocarea, si aceasta este foarte mica. Din cei 16GB de care iti spun producatorii, tu obtii practic doar 10GB, insuficienti pentru un utilizator care vrea sa faca multe filmari, fotografii etc.
Telefonul obtine un scor destul de slabut in Antutu, de 55125 puncte, clasandu-se sub Zenfone 2. In geekbench obtine un scor de 3071 puncte, in 3D Mark un scor de 1046 puncte, iar in Quadrant un scor de 19356 puncte.
Camere
Pentru camera principala, LG a folosit un senzor de 12.3 megapixeli, ce are o dimensiune de 1/2.3″. Acest senzor este pozitionat in spatele unei lentile ce are o deschidere f/2.0. De asemenea, vine cu o dimensiunea a pixelului de 1.55µm si cu geo-tagging, touch focus, face detection, HDR si panorama.
Am observat o procesare cam grea a fotografiilor HDR si lipsa stabilizatorului optic al imaginilor, desi telefonul lansat in 2013 dispunea de acest lucru. In rest telefonul face fotografii foarte bune atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate mai slaba. Pe timp de luminozitate mai slaba/pe timpul noptii am vazut ca in fotografii apare si zgomotul. Mi-ar fi placut ca aplicatia camerei sa dispuna si de un mod manual prin care sa am posibilitatea sa modific ISO-ul, timpul de expunere etc.
Camera secundara este de 5 megapixeli, are o deschidere f/2.0 si fotografiaza HDR. Este o camera foarte buna pentru selfie-uri.
Poze facute cu telefonul:
Filmare 1080p:
Filmare 4K:
Software și Aplicații
Telefonul ruleaza in prezent Android 6.0.1 Marshmallow. Doritorii care au curiozitatea sa vada cum este Android N, se pot inscrie in programul Android Beta. Trecand de acest lucru, asa cum am spus si mai sus telefonul va primi actualizari mari pana in 2017 si actualizari de securitate pana in 2018.
Vorbim de fata de Android-ul pur, in care bloatware-ul nu exista, iar aplicatiile de pe telefon sunt doar cele Google: Google+, Messenger, Google Chrome, Hangouts, Google Maps, Keep, Google Music, Docs, Sheets, Slides, Google Play Games si Google Drive.
De asemenea, telefonul vine cu cateva functii importante precum modul Doze, functia Now on Tap, posibilitatea a acorda permisiuni si Ambient Display. Modul Doze actioneaza atunci cand utilizatorul nu foloseste telefonul, oprind toate aplicatiile care ruleaza in fundal si economisind astfel bateria telefonului. Functia Now on Tap le permite utilizatorilor sa afle foarte usor anumite detalii despre o anumita echipa de fotbal, un film etc., doar prin simpla apasare a butonului home.
Functia Ambient Display este similara cu cea Always-On, prin care poti vedea ceasul, fara sa mai aprinzi ecranul.
Baterie și autonomie
Nexus 5X vine cu o baterie de 2.700 mAh, nu foarte mare pentru dimensiunea sa, dar o imbunatatire clara fata de bateria de 2.300 mAh pe care o are Nexus 5. Suporta incarcare rapida si reusesti sa obtii o zi de autonomie daca esti cumpatat in ceea ce priveste utilizarea lui.
De asemenea, pentru a economisi bateria in timpul functionarii, ai posibilitatea sa activezi modul „Economisire baterie”, prin care ti se vor opri animatiile si va fi incetinit procesorul. Intr-un test al video playback-ului, telefonul reuseste sa aiba o autonomie de 5 ore si 6 minute.
Verdict și Preț
LG ar fi putut lucra mai mult la acest smartphone, in ceea ce priveste design-ul, cat si dotarile hardware. Smartphone-ul poate fi gasit in oferta Quickmobile.ro, la pretul de 1.399 LEI.
Galerie