[Review] Apple iPhone 8 Plus
Anul trecut in luna septembrie, intr-un eveniment din Apple Park, pe scena Steve Jobs, Apple a prezent trei noi iPhone-uri: iPhone 8, iPhone 8 Plus si iPhone X. Cu siguranta, poate cel mai impresionant dintre toate aceste trei este iPhone X, asta datorita faptului ca vine cu margini bezel-less. In ceea ce priveste celelalte doua telefoane, reprezinta doar mici upgrade-uri fata de telefoanele lansate cu un an in urma(iPhone 7 si iPhone 7 Plus), ce vin cu mici imbunatatiri la nivel de design, camera si display, cu posibilitatea de a fi incarcate wireless si cu un procesor mai rapid.
Specificatii Apple iPhone 8 Plus
- dimensiuni: 158.4 x 78.1 x 7.5 mm;
- greutate: 202 grame;
- display IPS LCD de 5.5 inch, rezolutie 1080 x 1920 pixeli;
- sistem de operare iOS 11.2.5;
- procesor Apple A11 Bionic de tip Hexa-core (2x Monsoon + 4x Mistral);
- 3GB RAM si 64GB memorie interna;
- camera principala duala: 12 MP (f/1.8, 28mm, OIS) + 12 MP (f/2.8, 57mm), detectia automataa fetei, zoom optic 2x, quad-LED dual-tone flash;
- camera de selfie de 7 MP (f/2.2, 32mm);
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS cu A-GPS, Glonass, Gelileo, QZSS, NFC(doar pentru plati prin Apple Pay);
- baterie de 2.691 mAh;
Puncte PRO
- Ecosistemul Apple;
- Autonomie neasteptat de buna;
- Sofware-ul iOS care este extrem de bine optimizat.
- Camera de nota 10;
- Hardware puternic;
Puncte Contra
- Pretul extrem de mare pentru ceea ce ofera;
- Nu vine cu incarcator Fast Charge, in ciuda faptului ca telefonul suporta incarcare rapida;
- Anumite limitari ale software-ului;
- Design ar trebui imbunatit mai mult;
Ambalaj si accesorii iPhone 8 Plus
Telefonul, un incarcator de 5V~1A, un cablu Lighting-USB, o pereche de casti, cheita pentru lacasul nano-SIM, niste stickere Apple si o pereche de casti, acestea sunt lucrurile pe care le vei capata atunci cand vei cumpara acest produs Apple.
Design, Display si Conectivitate
iPhone 8 Plus, aceeasi Marie cu alta palarie! Cam asa pot descrie din punct de vedere al design-ului noul smartphone Apple. Daca iPhone 7 Plus era realizat in totalitate dintr-o bucata de metal, acum iPhone 8 Plus este realizat dintr-un cadru din metal si dispune de sticla atat de fata, cat si pe spate. In rest cam acelasi design, aceleasi margini imense deasupra si dedesubtul ecranului, aceeasi camera care se profileaza departe de linia generala a telefonului si aceeasi pozitionare a celorlalte elemente importante.
Totusi fata de generatia trecuta, telefonul arata o idee mai bine, sticla oferind un aspect mai stylish, dar totodata si un grip mai slab. Este disponibil in culorile Rose Gold, Space Gray si Silver, eu la test avand varianta Rose Gold si la fel ca si generatia trecuta este rezistenta la apa si praf, avand certificare IP67.
In ceea ce priveste pozitionarea elementelor, pe partea stanga regasim butoanele de volum si butonul de silent, pe partea stanga butonul de power, iar in partea de jos portul lightting si doua perforatii, cea din stanga jucand rolul unui microfon, iar cea din dreapta de difuzor audio ce ruleaza concomitent cu difuzorul de deasupra ecranului. Si da, telefonul nu vine echipat cu jack de 3.5mm si nu pot spune neaparat ca acest lucru ar fi un dezavantaj.
Display-ul este acelasi IPS LCD de 5.5 inch, FULL HD, regasit si pe generatiile trecute de iPhone Plus: iPhone 7 Plus, iPhone 6s Plus si iPhone 6 Plus. Culorile sunt calibrate corect, unghiurile de vizualizare sunt mari, contratul este bun, iar luminozitatea este ridicata.
Totusi, as fi vrut un refresh la capitolul design si display, o alta pozitionare a camerei, poate chiar introdusa in totalitate in body, micsorate marginile care mi se pare extrem de mari pentru anul acesta si adoptarea unui panou de tip OLED.
In ceea ce priveste conectivitatea, regasim 4G LTE Cat 12, ceea ce permite viteze de descarcare de pana la 600 Mbps si viteze de upload de pana la 150 Mbps. De asemenea, avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS cu A-GPS, Glonass, Gelileo, QZSS si NFC, functional exclusiv pentru serviciul de plati Apple Pay.
Hardware iPhone 8 Plus
Hardware-ul este unul dintre cele mai optimizate lucruri de pe iPhone-uri. In timp ce ceilalti producatori de piata aduc telefoane cu procesoare octa-core/deca-core si 6/8GB RAM, iPhone-urile au ramas la un stadiu mai de anul 2015, ceea ce nu pot spune neaparat ca este rau sau depasit. Pe noul iPhone 8 Plus regasim un procesor hexa-core Apple A11 Bionic, alaturi de doar 3GB memorie RAM si de doar 64/256GB memorie interna.
Totul se misca uimitor de bine, atat aplicatiile propriu-zise, cat si jocurile. Am pus telefonul si in doua teste benchmark, in Antutu reusind sa obtin un scor record de 221.526 puncte si in 3D Mark de 2.696 puncte.
Camere foto iPhone 8 Plus
Camera foto este unul dintre principalele puncte forte ale lui iPhone 8 Plus. Regasim un sistem dual de camere, alcatuit din doi senzori de 12MP, unul fiind wide angle, iar celalat fiind telephoto. Doi senzori pentru a fi realizate poze cu efect bokeh, mai precis portrete si pentru a fi realizat un zoom optic 2x. Pozele le consider de nota 10 atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scazuta. Nivelul detaliilor este ridicat in ambele conditii de luminozitate chiar si cand faci fotografii normale cat si cu zoom optic 2x, autofocalizarea este rapida, iar pozele de tip portret sunt foarte reusite(2 mostre pot fi vazute mai jos).
In ceea ce priveste modul potret, aici regasim mai multe efecte de lumina precum lumina naturala, lumina contur, lumina scena si lumina scena mono. „Lumină studio” este pentru a lumina trăsăturile faciale, „Lumină contur” pentru o iluminare direcționala mai de efect, „Lumina scena” pentru a incadra subiectul exclusiv in lumina reflectorului sau „Lumina scena mono” pentru a adauga o lumină de scena intr-o poza alb-negru clasica.
Mi-ar fi placut totusi la acest capitol un mod PRO, prin care sa poti ajusta ISO-ul, timpul de expunere, balansul de alb etc ca la Samsung Galaxy Note8(review) sau LG G6(review) de exemplu. De asemenea, fotografiile vor fi salvate in formatul HEIC, iar video-urile in format HEIF. Exista totusi o problema, atunci cand vei transfera aceste fisiere pe dispozitive de tip Android sau pe un desktop/laptop cu Windows, vei fi nevoit de fiecare data sa le convertesti in format JPEG, asta pentru ca aceste medii nu suporta inca acest format.
Software
Piesa de rezistenta a iPhone-urilor a stat mereu in software-ul iOS, care este unul dintre cele mai optimizate software-uri de pe piata. Dar poate cel mai interesant la iOS este asa numitul Ecosistem, ce ofera cea mai buna comunicare si relationare intre device-urile si serviciile Apple.
Ce nu mi-a placut la capitolul iOS ar fi urmatoarele doua lucruri:
- Daca vrei sa faci o setare a unei aplicatii interne, nu o vei putea face din interiorul acesteia, ci va trebui sa te duci in panoul principal de Setari al telefonului. De asemenea, daca vrei sa dezactivezi in totalitate Wi-Fi-ul va trebui sa o faci din panoul de Setari, deoarece din Control Center doar ti-l pune pe pauza pentru cateva ore.
- Limitari inca destul de mari, in sensul in care daca vrei sa iti setezi un ringtone este foarte greu sa faci acest lucru, nu poti sa umblii prin fisierele sistemului asa cum poti la Android si nu poti sa descarci fisiere de pe medii de tip cloud precum Google Drive/One Drive de exemplu.
Ca aplicatii regasim pe iPhone 8 Plus: Mail, Calendar, Poze, Harti, Ceas, Vremea, Locuinta, Bursa, Notite, Mementouri, Videoclipuri, App Store, iTunes Store, iBooks, Sanatate, Wallet, Busola, Reportofon, Contacte, Gasire prieteni si Gasire iPhone
Baterie si Autonomie iPhone 8 Plus
In ciuda bateriei de 2.691 mAh pe care o are iPhone 8 Plus, ma asteptam ca autonomia sa fie destul de scazuta. Totusi am reusit sa obtin o autonomie SoT chiar neasteptat de buna de 7 ore si 19 minute cu 5% baterie ramasa, ceea mi se pare remarcabil. In tot acest timp am navigat pe retelele sociale(Facebook, Instagram, Snapchat), m-am uitat pe Youtube, am facut browsing si m-am jucat. Cred ca daca Apple ar introduce o baterie de minim 3000 mAh, autonomia cred ca ar fi dubla, iar grija incarcarcarii cred ca ar putea fi uitata pentru doua zile.
Cel mai este interesant lucru la iPhone 8 Plus este insa faptul ca vine atat cu suport pentru incarcarea rapida, cat si cu posibilitatea de a-l incarca wireless. Pentru a-l incarca insa mai rapid, va trebui sa folosesti un incarcator fast charge de la concurenta sau sa cumperi un incarcator special Apple. Incarcatorul din pachet este unul destul de slab, de 5V~1A, ce incarca telefonul undeva aproape de 3 ore. Asadar un alt punct negativ al acestui telefon ar fi la capitolul incarcare rapida, deoarece Apple nu a introdus in pachet un incarcator fast charge, asa cum fac si ceilalti producatori de pe piata pentru telefoanele lor atat midrange cat si high-end.
Verdict si Pret iPhone 8 Plus
Pret iPhone 8 Plus: 845 euro(3.929 LEI) pret standard la Orange sau 499 euro(2.320 LEI) cu abonament Orange Me 34. Un pret destul de mare pentru un telefon, care nu se ridica la standardele concuretei(cu aceeasi bani poti achizitiona un Samsung Galaxy S9). Si aici in principiu este vorba de pretul practicat de Apple, care mi se pare enorm, in sensul in care platesti mai mult brandul decat telefonul, pentru ca telefonul nu face chiar atat. Pretul corect pentru acest smartphone ar trebui sa fi sub 3000 LEI pentru ceea ce ofera.
In rest iPhone 8 Plus este un telefon ok, sistemul de operare este foarte bine optimizat, iar camera si hardware-ul le consider a fi de nota 10.