Device-uriReview-uriTehnologie

[Review] Tenda RX3 AX1800

Sincer sa fiu abia asteptam acest moment in care routerele cu Wifi 6 sau Wifi ax sa devina realitate si asta deoarece daca aveai pana acum acasa o conexiune Gigabit nu puteai deloc sa profiti de ea in mod wireless, ci doar pe fir conectand cablul la PC/laptop. Cu siguranta primul chipset Wifi ax a aparut undeva in anul 2016, primul router undeva prin 2017, iar primul smartphone compatibil cu aceasta tehnologie acum doi ani. Totusi, tehnologia a ajuns la maturitate tocmai la inceputul acestui an cand au inceput sa apara pe piata o serie de routere dotate cu ea.

Inca de la inceput trebuie sa zic ca Tenda RX3 AX1800 este un router ieftin, chiar unul dintre cele mai ieftine de pe piata dotate cu tehnologia Wifi 6, ce se remarca prin doua lucruri si anume prin viteze si prin stabilitate.

Tenda RX 3 Specificatii 

Dimensiuni237.6 x 153.1 x 45 mm
Standarde și protocoaleIEEE 802.3, IEEE 802.3u,IEEE 802.3ab
Interfețe1 port WAN 10/100/1000 Mbps
3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
Standarde wirelessIEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz
IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz
Rată transfer5 GHz: până la 1201 Mbps
2.4 GHz: până la 574 Mbps
Securitate wireless
WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK
WPA3-SAE/WPA2-PSK
Securitate wireless: activat/dezactivat
WPS (WiFi Protected Set-up) fast encryption
Tip conexiune InternetPPPoE, Dynamic IP, Static IP PPPoE(Rusia), PPTP(Russia), L2TP(Rusia), Unifi, Maxis, Maxis-special, Manual
Server DHCPDHCP Server
DHCP Client List
DHCP Reservation
Server virtualPort Forwarding 
DMZ Host
UPnP
SecuritateFiltrare clienți
Control parental (blacklist și whitelist)
Remote Web Management
FirewallForbid UDP flood attack
Forbid TCP flood attack
Forbid ICMP attack
Forbid WAN PING from internet
Caracteristici specialeSmart Traffic Prioritisation
PPPoE Username/password Clone
Smart WiFi Schedule
Smart LED on/off
Tenda Cloud
Tenda App
Alexa
DDNSno-ip,Oray, 88ip,DynDNS
VPNPPTP server
PPTP client
L2TP client
Putere maximă EIRP2.400-2.4835 GHz: 19.86 dBm (EIRP)
5.150-5.250 GHz: 22.96 dBm (EIRP)

Tenda RX3 Pret Romania

Tenda RX3 poate fi gasit in oferta eMAG la un pret de 239 LEI(link achizitie).

Design si Conectivitate

RX3 vine cu design tipic Tenda, axat pe simplitate, constructia fiind realizata in totalitate din plastic, iar singura culoare fiind cea alba. Este destul de usor si asta ii permite, cu ajutorul agatatoarelor de pe spate, sa fie prins de perete fara nicio problema. Vine echipat cu patru antene cu putere de 6 dBi, ce pot fi reglate cam in orice pozitie.

In spate, Tenda RX3 ofera un port WAN, alaturi de alte 3 porturi tip LAN, un buton de Reset/WPN si portul de incarcare. Nu vine cu port USB, astfel ca nu vei putea transfera fisiere sau folosi un stick cu net.

Acoperire si viteze

De mai bine de o luna m-am mutat alaturi de prietena mea in chirie, iar router-ul pe care il detineam, un Tenda AC19(review), a ramas la parintii mei, astfel ca pentru mai bine de o saptaman a trebuit sa ma descurs cu un router antic care pe timpul zilei nu facea altceva decat sa imi deconecteze device-urile, atunci cand iti era lumea mai draga. Odata cu noul Tenda RX3, primit de catre cei de la Tenda, am avut in primul rand parte de stabilitate, astfel ca daca eram in call-uri la serviciu, nici eu si nici prietena mea, nu ne trezeam ca nu ii mai auzeam pe colegi.

Un al doilea lucru la care Tenda RX3 puncteaza este la capitolul viteze, unde prin intermediul tehnologiilor MU-MIMO și OFDMA si al benzilor de 2.4GHz si de 5GHz viteze maxime in teorie de 574 Mbps si respectiv 1201 MBps. Eu am realizat o serie de teste, prin intermediul telefonului personal(care atentie nu este dotat cu Wifi 6, ci cu Wifi 5, fiind un Huawei P30 Pro) am obtinut viteze impresionante de descarcare de 612 Mbps si de upload de 374 Mbps. Ci siguranta daca faceam testele cu un smartphone dotat cu Wifi 6, vitezele ar fi fost extrem de apropiate de cele mentionate in specificatii.

As mai remarca in cazul lui Tenda RX3 ca vine cu asa numitul BSS Coloring, fiind în măsură să reducă interferențele din vecinătate, să îmbunătățească utilizarea spectrului și eficiența comunicării. De asemenea, regasim si tehnologia TWT (Target Wake-up Time) ce permite activarea dispozitivelor conectate numai atunci când sunt utilizate, pentru conservarea energiei din baterie.

La capitolul acoperire pot spune ca Tenda RX3 se descurca exemplar, in orice colt al apartamentului cu doua camere avand semnal full.

Concluzii Tenda RX3

Asa cum am spus si in introducere, Tenda RX3 se remarca prin simplitate, stabilitate si viteze, avand un raport calitate-pret mai mult decat bun. Nu in ultimul rand as spune ca redefineste notiunea de router si ne arata de fapt cum trebuie sa fie un router al anului 2021.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: