Device-uriReview-uriTehnologie

[Review] TP-Link Archer C5 V4 AC1200

TP-Link Archer C5 a ajuns oficial la versiunea a 4-a, acesta fiind lansata intr-un eveniment special de acum trei luni de la East European Comic Con. Noul router de la TP-Link este special prin faptul ca este dual-band, ofera o acoperire mare, o performanță ridicată pentru orice buget si este dedicat tuturor tipurilor de utilizatori, atat celor care il utilizează acasa in sesiuni de gaming, cat și companiilor.

Specificatii TP-Link Archer C5

  • Frecvență: 2.4GHz și 5GHz;
  • Interfata: 4 porturi LAN 10/100/1000Mbps si 1 port WAN 10/100/1000Mbps;
  • Sursa de alimentare: 230.0 x 144.0 x 37.0 mm
  • Protocoale: IPv4 și IPv6;
  • Functii Wireless: Activare/dezactivare emisie wireless, WDS Bridge, WMM, Statistici wireless;
  • Securitate Wireless: Autentificare wireless WPA/WPA2 și WPA-PSK/WPA2-PSK, împreună cu criptare TKIP/AES 64/128-bit criptare de securitate WEP și wireless LAN ACL (Access Control List);

Ambalaj si Accesorii

Pachetul este relavtiv simplu si include urmatoarele lucruri: routerul gigabit TP-Link Archer C5 AC1200 Wireless Dual Band, un adaptor pentru alimentare, un ghid rapid de instalare, un cablu RJ45 si certificatul de garantie care are o valabilitate de 3 ani.

TP-Link Archer C5 V4 AC1200 Review Romana si Pareri - ambalaj si accesorii

Design si Conecitivtate

TP-Link Archer C5 vine cu un design relativ modern, fiind potrivit oriunde l-ai pune. Este usor, fiind realizat in totalitate din plastic si vine in varianta de culoare alb, avand antenele gri, nedetasabile, ce pot fi reglate in functie de pozitia pe care doresti sa o aiba. Pe partea superioara regasim logo-ul TP-Link si o banda cu indicatoare LED pentru starea router-ului, a conectivitatii de tip WAN, a wireless-ului cat si a PC-urilor/laptopurilor conectate prin LAN.

In ceea ce priveste conectivitatea, pe spate regasim butonul de power On/Off al router-ului, mufa de alimentare, un port WAN ce suporta viteze de pana la 1Gbps, 4 porturi LAN cu viteze maxime de pana la 1Gbps, un buton WPS si un port USB pentru modemuri 3G/4G

Acoperire si viteze

Acoperirea mi se pare a fi una chiar foarte buna pentru un apartament de 90mp. Asa cum se poate vedea si in schema de mai jos, router-ul a fost amplasat in camera din stanga mijloc, adica in ZONA 1. Cel mai bun test al acoperirii efective a fost acela sa vad puterea de transmisie pe care o are router-ul in camera din dreapta(ZONA 2), iar rezultatele mi s-au parut surprinzator de bune in comparatie cu router-ul vechi.

Schema Router acoperire internet (1)

In ZONA 1 pe reteaua de 2.4GHz am obtinut o putere a semnalului de circa 91%(~ -39dB), in ZONA 2 de 72%(~ -58dB), iar pe acelasi sistem de masurare doar ca pe 5GHz am obtinut in ZONA 1 o putere de 100%(~ -28dB) si pe ZONA 2 66%(~ -64%).

In ceea ce priveste vitezele, aici nu am obtinut valori foarte mari datorita provider-ului de internet, la care am o problema. In ciuda faptului ca am abonamentul cu 1Gbps, iar toate dispozitivele sunt compatibile si configurate cu acest standard, vitezele maxime pe care le obtin sunt de maxim 100Mbps.

PC conectat cu cablu LAN:

viteza PC router TP-Link Archer C5 4.0

Samsung Galaxy S8 conectat la reteaua de 2.4GHz:

viteza telefon router TP-Link Archer C5 4.0

 

Samsung Galaxy S8 conectat la reteaua de 5GHz:

viteza telefon router TP-Link Archer C5 4.0

Configurare si Interfata Software

Configurarea router-ului este relativ simpla, dupa introducerea cablului de internet in router si introducerea unui cablu ethernet din router intr-un PC/Laptop, se acceseaza din browser adresa 192.168.0.1 sau tplinkwifi.net. Dupa realizarea acestor pasi, urmeaza sa treceti printr-un Quick Setup, prin selectarea tipului de conexiune, aceasta poate sa fie una de tip Dynamic IP, Static IP, PPoE, L2TP sau PPTP.  Eu de exemplu am o conexiune de tip PPoE, astfel ca a fost necesar sa introduc username-ul si parola de pe contractul pe care il am cu provider-ul de internet. Apoi dupa conectarea la retea, va trebui doar sa setati SSID-urile si parole pentru retelele de 2.4 GHz si 5 GHz. Si cam acesta este tot procesor de configurare.

In interfata software exista 3 categorii: Quick Setup, Basic si Advanced. Basic este categoria care iti ofera acces la functiile de baza ale router-ului, avand posibilitatea vizualizarii starii internetului, a ce device-uri sunt conectate la router si a realizarii de setari pentru Wi-Fi, Internet, modem 3G/4G(daca aveti conectat unul) si pentru controlul parental.

Categoria Advanced, este destinata in principal companiilor si permite realizarea conexiunilor de tip Wi-Fi Bridge, de crearea a mai multi SSID-uri, a unui server de tip VPN (OpenVPN / PPTP), de prioritizarea a latimii de banda si de multe ale lucruri.

Concluzii si Pret

TP-Link Archer C5 V4 AC1200 il consider a fi unul dintre cele mai bune routere pret-calitate, ce vine in dotarea standard cu funcții foarte utile celor de acasa dar și companiilor care au sedii in locuri diferite și doresc interconectarea acestora. Poate fi gasit in ofera retailer-ului PCGarage.ro la un pret de 188,99 LEI(link).

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: