Avantaje si Dezavantaje 5G

Vad din ce in ce mai multe persoane pe social media cat si pe forumuri entuziasmate de tehnologia 5G si de faptul ca orice telefon lansat de catre un producator ar trebui sa vina cu 5G. Din punctul meu de vedere tehnologia este useless la acest moment din urmatoarele considerente: bateria, pretul si infrastructura.

Pretul

Diferenta de pret dintre un smartphone 4G vs unul 5G cu aceleasi specificatii poate sa ajunga si la 400-500 lei. De exemplu, Samsung Galaxy Note10 Plus in varianta 4G ajunge la un pret de 1100 euro, variana 5G a acestuia ajunge la un pret de 1200 euro. Asadar modemurile sunt inca scumpe si vor mai ramane circa 1-2 de ani pana cand vor ajunge la un pret decent.

Infrastructura

La sfarsitul lunii octombrie, conform ANCOM, va fi finalizata procedura de licitație pentru acordarea resurselor de de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de nouă generație, iar licențele de utilizare să fie acordate până la finalul anului. Operatorii ce vor câștiga, vor putea utiliza o partea a spectrului de frecvente începând cu 1 ianuarie 2020.

De asemenea, probabil ca și în cazul rețelei 4G, acoperirea va deveni “serioasa” tocmai dupa vreo 2-3 de ani de zile. De exemplu in 2015 la Orange, la 3 ani de la lansarea 4G, acoperirea la nivel urban era la 95% din populatia urbana si la circa 67% din populatia totala a Romaniei.

Bateria

Bateria este unul dintre cele mai problematice lucruri in cazul telefoanelor si daca nu va exista o schimbare in acest domeniu, viitoarele telefoane nu vor putea sustine noua tehnologie 5G. Se vorbeste de cativa ani de bateriile bazate pe grafit, iar ultimele informatii neoficiale ne spuneau ca Samsung va folosi astfel de baterii pe viitoarele modele incepand cu anul 2020/2021.