[Review] Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro este varful de lance al companiei Huawei, lansat acum mai bine de o saptamana intr-un eveniment special alaturi de Mate 20 si Mate 20 X si ce incorporeaza cele mai impresionante tehnologii de pe piata, cum ar fi de exemplu senzorul de amprenta integrat in ecran. Telefonul mi-a fost acordat spre a-i face un review si diferite teste de catre Orange, prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.
Specificatii Huawei Mate 20 Pro
- ecran de 6.39 inch Super AMOLED, rezolutie 1440 x 3120 pixeli;
- sistem de operare Android 9 Pie;
- procesor octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) HiSilicon Kirin 980 (7 nm);
- 6 GB memorie RAM si 128 memorie interna;
- camera foto tripla: 40MP(f/1.8,27mm) + 20 MP (f/2.2, 16mm) + 8MP (f/2.4, 80mm);
- camera de selfie de 24MP(diafragma f/2, distanta focala 26mm);
- conectivitate:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, GPS A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NFC, USB Type-C;
- baterie de 4.200 mAh;
Pret Romania Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro poate fi achizitionat din oferta Orange.ro la un pret de 399 euro cu abonament Orange Me 45 sau la un pret standard de 999 euro(link achizitie). De asemenea, la orice precomanda de pana pe data de 31 octombrie primesti cadou un kit de accesorii, ce contine un incarcator wireless, un cablu USB Type-C si un SD Card de 128GB.
Puncte PRO
- design premium;
- ecran mare de buna calitate;
- baterie ce ofera o autonomie mai mult decat decenta si care se incarca neasteptat de repede;
- cel mai perfect sistem de camere foto de pe piata;
Puncte Contra
- focus destul de lent pe filmarea cu zoom 3x/5x
- lipsa SD Card-ului si inlocuirea lui cu NM Card;
Ambalaj si Accesorii
In interiorul cutiei gasim urmatoarele lucruri: handset-ul, un cablu USB Type-C, un incarcator de 40W, cheita pentru lacasul nanoSIM + NM Card, un ghid de pornire rapida, certificatul de garantie, o pereche de casti pe Type-C si un adaptor de la jack de 3.5mm la USB Type-C.
Design si Display
Design-ul smartphone-urilor Mate este de la an la an din ce in ce mai frumos. Este construit din materiale 100% premium, avand marginile din metal si sticla pe spate in degrade cu nuante de bleu si negru care se intalnesc la mijlocul dispozitivului, formand un soi de mov mai inchis la culoare. Spre surprinderea mea, Mate 20 Pro se tine chiar foarte bine in mana, neavand probleme in a-l scapa din mana sau a-mi aluneca.
In partea de sus a handset-ului regasim un IR Blaster, ce permite controlul diferitelor aparate electronice prin intermediul unei aplicatii dedicate. Pe partea dreapta avem butoanele de volum plus butonul de power, colorat rosu, iar la baza portul USB Type-C si slotul combo(nanoSIM1 + nanoSIM2 / nanoSIM +NM Card). Ce trebuie sa stii despre acest NM Card, este faptul ca este realizat in formatul nanoSIM si ca poate dispune de viteze de pana la 90 Mb/s pentru transfer. Problema cu noul tip de card de memorie ar fi acela ca nu se va gasi foarte curand in magazine si atunci cand se va gasi, va fi mult mai scump decat un SD Card obisnuit.
Vine cu difuzoare stereo, unul dintre difuzoare fiind integrat in notch, iar cel de-al doilea fiind integrat chiar in portul USB(este pentru prima data cand vad acest lucru). Sunetul livrat este relativ ok, se aude bine, dar nu impresioneaza nici prin intensitate si nici prin bass. Am fost surprins totusi ca volumul nu scade in intensitate atunci cand introduci cablul USB pentru a incarca dispozitivul. Tot la capitolul sunet trebuie mentionat faptul ca telefonul nu vine cu jack de 3.5mm, astfel ca atunci cand vei dori sa asculti muzica la casti va trebui sa ai mereu cu tine ori niste casti cu USB C ori adaptorul din pachet pentru a conecta castile cu jack.
Ecranul este unul de tip Super AMOLED, are o dimensiune de 6.39 inch (o rezolutie de 1440 x 3120 pixeli), este curbat pe margini in stilul Galaxy Note9(review) si este prevazut cu un notch destul de generos. Este un display OLED caruia nu ai efectiv ce sa ii reprosezi, reproduce exact toate culorile, luminozitatea este foarte buna mai ales in bataia razelor soarelui, iar contrastul este reglat corect.
Daca pe generatia trecuta, senzorul de amprenta era integrat pe spatele telefonului chiar sub sistemul de camere principale, de aceasta data senzorul este integrat direct in ecran. Este prima companie cunoscuta din industria smartphone-urilor, ce implementeaza acest concept pe unul dintre telefoanele sale de top. Recunoasterea se realizeaza foarte simplu, prin atingerea unei zone speciale a ecranului, unde si este integrat senzorul. Nu este la fel de rapid ca un senzor de amprenta extern, dar totusi este capabil sa recunoasca orice amprenta fara nicio problema.
Puteti vedea o demonstatie a senzorului de amprenta integrat in ecran, in urmatorul video:
Hardware si Conectivitate
Huawei Mate 20 Pro este un monstru din punct de vedere al hardware-ului, integrand un procesor made-in-house HiSilicon Kirin 980 realizat pe tehnologia de fabricatie de 7nm, 6GB memorie RAM si 128GB memorie interna. Face față fără nicio problemă in orice fel de aplicație, mai ales in jocuri precum PUBG sau Asphalt 9 de exemplu.
In benchmark-uri precum Antutu de exemplu, telefonul s-a pozitionat pe primul loc, deasupra lui ASUS ROG Phone cu 313.396 puncte. Am mai obtinut in Geekbench 3.375 puncte single-core, 10.135 puncte multi-core, in 3D Mark 4.136/4.361 puncte, iar in PC Mark 2.0 10.154 puncte.
Pe partea de conectivitate, Mate 20 Pro este capabil de viteze de descarcare pe LTE de pana la 1.4GBps si viteze de upload de pana la 200MBps. Pe cartela Orange, pe 4G+ am obtinut o viteza impresionanta de descarcare de 239 Mbps si o viteza de upload de 16 Mbps.
Pe de alta parte, pe router-ul gigabit de acasa am obtinut urmatoarele viteze
- Wi-Fi 2.4Ghz: 127 Mbps download si 174 Mbps upload;
- Wi-Fi 5GHz: 360 Mbps download si 504 Mbps upload;
Camera foto Huawei Mate 20 Pro
Este unul dintre cele mai perfecte sisteme de camere foto de pe piata, fiind alcatuit dintr-un senzor wide-angle de 20MP cu diafragma f/2.2 si distanta focala de 16mm, un senzor 40MP wide-angle cu diafragma f/1.8 si distanta focala de 27mm si un senzor telephoto de 8MP cu diafragma f/2.4 si distanta focala de 80mm. Primim si capabilitate Master AI, prin care telefonul va detecta automat anumite scene si va ajusta automat luminozitatea, saturatia culorilor, contrastul si multe alte detalii.
Pozele sunt efectiv uimitoare, atat pe luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scazuta, focalizarea este rapida datorita tehnologiei laser, iar culorile, constrastul si luminozitatea sunt reglate corect, astfel ca fotografiile urcate pe Instagram nu mai au nevoie de niciun edit.
Mai multe detalii pe acest subiect în articolul dedicat camerei foto, unde am analizat in detaliu fiecare fotografie realizata cu Mate 20 Pro in diferite scenarii.
Poze realizate:
Video 4K:
Video FULL HD:
Software
Huawei Mate 20 Pro ruleaza in prezent Android 9, customizat cu EMUI 9.0. Este aceeasi interfata regasita si pe modelul P20 Pro, dar care parca este mult mai simplificiata la nivel de setari.
Primim posibilitatea de a scala rezolutia intre WQHD+, FULL HD+ si HD+ pentru a beneficia de un plus de autonomie, de a schimba temperatura culorilor ecranului si a ascunde notch-ul daca nu iti place cum arata. De asemenea, Mate 20 Pro dispune de si o functionalitate denumita PrivateSpace ce iti permite sa creezi o zona separata a device-ului in care numai tu sa ai acces. Avem prezenta si functia Always on display care m-as fi asteptat totusi sa fie mai bogata in partea de customize. Nu prea am ce sa reprosez nimic la partea de software, poate doar faptul ca notificarile dispar de pe ecranul de deblocare fara ca tu sa le dai swipe pentru stergere si fiind de fiecare data nevoit sa deblochez telefonul pentru a vizualiza notificarilor.
Pe langa metoda clasica de deblocare prin amprenta, Mate 20 Pro include si un senzor special pentru recunoasterea faciala, care spre surprinderea mea nu a dat niciun rateu si care functioneaza atat pe luminozitate buna, cat si pe luminozitate foarte scazuta, aproape intuneric.
Pe langa suita Google mai regasim aplicatii precum Phone Manager, Themes, Health, HiCare, Notepad, Files, AppGalery, Tips, Booking.com, Facebook, Wallet, Weather, Smart Remote, Health, Compass, Mirror, Phone Clone si Microsoft Translator.
Autonomia bateriei Huawei Mate 20 Pro
Acumulatorul integrat, ce are o capacitate imensa de 4.200 mAh, asigura o autonomie mai mult decat buna de 7-7.5 ore SoT(screen on time). Telefonul a fost folosit pe rezolutie WQHD+, Always on display-ul a fost dezactivat, luminozitatea a fost data pe automat si in majoritatea timpului am stat atat pe 4G+-ul de la Orange, cat si pe WiFi-ul de acasa. Ca aplicatii pe care le-am folosit, in principal cele de Social Media(Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat), m-am jucat PUBG si am ascultat muzica pe Spotify.
Vine cu incarcare rapida de pana la 40W, cu incarcare wireless de pana la 15W si cu posibilitatea de a incarca wireless alte telefoane, doar prin suprapunerea acestora.
Mai multe detalii pe acest subiect în articolul dedicat autonomiei.
Verdict Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro este poate cel mai reusit si impresionant smartphone realizat de catre Huawei. Am fost suprins impresionat de design, ecran, baterie si camera foto. Printre lucrurile care nu mi-au placut, as enumera anumite aspecte ale filmarii pe care le-am evidentiat in articolul dedicat camerei foto si faptul ca vine cu asa numitul NM Card, in locul micro SD Card-ului, care deocamdata nu poate fi gasit pe piata.