Tehnologie

Orange si UPB au lansat primul laborator 5G din Romania!

Orange în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al  Universității Politehnica din București (UPB) au deschis primul laborator 5G din România, un  hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile  bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o inițiativă internațională a Orange care își  propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea valorii, utilității și  oportunităților aduse de 5G în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie  digitală. 

5G Lab, găzduit în Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB, are în dotare tehnologii ce vor fi  disponibile în rețeaua comercială în viitor, însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator:

  • 5G Standalone Private Mobile Radio – componenta core a infrastructurii 5G;
  • 5G New Radio – componenta de acces radio a infrastructurii 5G;
  • Componentele de Open RAN și Open CORE bazate pe separarea software-ului
    de hardware permit virtualizarea funcționalității rețelei radio sau rețelei core și au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) și pe interfețe deschise;
  • Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanței dintre utilizatori (aplicații) și servicii (date) și facilitează garantarea latențelor și debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii și aplicații.

Pe site-ul laboratorului, 5glab.orange.ro, vor fi deschise mai multe apeluri de identificare  proiecte și colaborări care să beneficieze de infrastructura deschisă și de expertiza echipei din  laborator. Sunt urmărite 3 tipuri de apeluri: pentru companii, pentru startup-uri și pentru proiecte  de cercetare. Lansarea din România a 5G Lab este parte dintr-un program extins, dezvoltat de Grupul  Orange, care își propune lansarea a 9 laboratoare Orange 5G Lab în Europa. Cercetătorii,  companiile și startup-urile vor putea să-și testeze soluțiile și serviciile, dar și să descopere noi  utilizări ale 5G într-un ecosistem bazat pe co-inovare, ce-i va ajuta să-și transforme modelul de  business și procesele. 

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: