PC/LAPTOP

Procesoarele AMD Ryzen Threadripper 7000 HEDT vor avea până la 96 de nuclee Zen 4, posibil să fie lansate în versiuni „PRO” la sfârșitul anului 2023

AMD tocmai a prezentat recent procesoarele Threadripper PRO 5000 bazate pe arhitectura de nucleu Zen 3 și a oferit Lenovo exclusivitatea lansării. Acestea fiind spuse, compania are cu siguranță planuri de a lansa următoarea generație a gamei Ryzen Threadripper 7000, dar, conform ultimelor zvonuri, aceste SKU-uri vor fi marcate și sub sigla „PRO”.

Potrivit MLID, procesoarele AMD Ryzen Threadripper 7000 pentru desktop vor avea până la 96 de nuclee și 192 de fire de execuție bazate pe arhitectura de nucleu Zen 4 și fabricate pe nodul de 5 nm al TSMC. Procesoarele vor înlocui actuala gamă ‘Chagall’ și vor fi concepute exclusiv pentru utilizatorii de stații de lucru high-end și extreme. Deoarece numărul de nuclee este același cu cel al pieselor EPYC Genoa, este probabil ca acestea să utilizeze aceeași matrice, dar cu anumite părți dezactivate pentru consumatorii standard.

Aici intră în joc noua platformă. Pentru EPYC, AMD va trece la noul socket SP5. Un nou socket va fi, de asemenea, proiectat în jurul platformei Threadripper și ar putea fi cunoscut sub numele de TR5 sau SP5r2. Socketul TR4 existent a durat două generații cu opțiunile Zen 2 & Zen 3 Threadripper. Este probabil ca AMD să păstreze o cadență similară pentru viitorul socket care va suporta noi tehnologii precum DDR5 și PCIe 5.0. Ne putem aștepta ca procesoarele Threadripper ulterioare să aibă până la 128 de nuclee bazate pe matricea Bergamo (Zen 4C), dar acest lucru rămâne de văzut. Am văzut, de asemenea, câteva plăci Genoa SP5 cu socket-uri duale LGA-6096, așa că și acestea ar putea ajunge în familia Threadripper, având în vedere că Intel merge pe aceeași cale cu cipurile Xeon-W Sapphire Rapids.

Principala problemă a platformei Threadripper de la AMD, în ansamblu, este calendarul de lansare. Threadripper pentru HEDT/Workstation a fost introdus la mai mult de un an după lansarea familiei mainstream Zen 3. Dacă acesta este cazul, probabil că vom vedea CPU-uri Ryzen Threadripper 7000 bazate pe arhitectura de nucleu Zen 4 lansate în T4 2023 sau T1 2024. Acest lucru ar marca puțin mai mult de un an de la lansarea CPU-urilor Zen 4 Ryzen 7000 pentru platforma mainstream AM5. Acestea fiind spuse, este probabil ca AMD să ofere Lenovo exclusivitatea sau una temporizată, încă o dată.

 

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: