TehnologieTelecom

ANCOM propune prelungirea valabilităţii licenţelor existente în banda de 2100 MHz

ANCOM propune prelungirea valabilităţii celor patru licențe existente în banda de 2100 MHz până la data de 31 decembrie 2031. De asemenea, Autoritatea a propus şi taxa de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare, proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Situaţia actuală a benzii de 2100 MHz

În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licențe de utilizare a frecvențelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecție comparativă desfăşurate în anii 2004 și 2006. Prețul fiecărei licențe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane USD pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

Prețul prelungirii drepturilor de utilizare în banda de 2100 MHz

Cuantumul taxei de licenţă ce urmează a fi perceput pentru prelungirea valabilităţii drepturilor de utilizare este bazat pe indexarea prețului istoric de 35 milioane USD.

Astfel, ANCOM propune ca Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, să achite o taxă de licenţă egală cu echivalentul în lei a 30 milioane Euro fiecare, iar RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ale căror licenţe vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, să achite echivalentul în lei a 25 milioane Euro.

Exercitarea opțiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licență către bugetul de stat.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: