Android P

In cadrul Google I/O 2018, Google a prezentat versiunea Beta sau cel de-al doilea Developer Preview a software-ului Android P. Mai jos voi prezenta pricipalele functii aparute in Android P Beta.

Lista telefoanelor ce ar putea primi actualizarea finala Android P(link)

O noua bara de navigatie

Una dintre cele mai vizibile schimbari din Android P o reprezinta schimbarea butoanelor de navigare. Astfel ca butonul de multitasking, a aparut, butonul de back apare doar in aplicatii, nu si pe homescreen, iar butonul de home este unul de acum sub forma unei pilule, incluzand si cateva gesturi. Astfel ca la un simplu mic swipe se va accesa meniul de multitasking, iar la un swipe mai lung va fi accesat meniul de aplicatii.

Baterie Adaptiva (Adaptive Battery)

Android P vine cu asa numita functie Adaptive Battery, ce se foloseste de machine learning prin care isi da seama ce aplicatii foloseste utilizatorul cel mai mult. De asemena, acesta functie are si drept rezultat o reducere cu 30% a treptelor de procesor pentru aplicatii in general.

Actiuni predictive

De acum Android va oferi predictii si sugestii pentru aplicatiile pe care urmeaza sa le folosesti in meniul aplicatii. Predictiile vor fi mult mai precise decat pe versiunile anterioare ale sistemului Android.

Dashboard, App Timer si Wind Down

Un nou Dashbord a aparut in Android P, prin care ii arta utilizatorului cat timp a petrecut in aplicatii, de cate ori a debloca telefonul si cate notificari a primit. De asemenea, dezvoltatorii de aplicatii vor avea posibilitatea sa ofere mult mai multe detalii depsre aplicatiile lor. De exemplu, Youtube va oferi detalii despre cat timp a petrecut utilizatorul vizionand videoclipuri.

De asemenea, pentru aplicatii, utilizatorul va putea seta un cronometru(App Timer) de utilizare a acestora. Dupa ce depaseste acest timp de utilizare, in restul zilei, pictograma aplicatiei va fi una gri.

Exista si un nou gest denumit Shush, prin care prin simpla asezare a telefonului cu ecranul pe masa, va activa automat modul Do Not Disturb.

Wind Down este un mod prin care automat ecranul va avea o tenta alb-negru, atunci cand este timpul sa mergi sa dormi. Acest mod se poate activa doar cu ajutorul Google Assitant, spunandu-i acestuia cand vrei sa se intample acest lucru.

Descarcare Android P

Android P in varianta Beta este disponibil pentru decarcare, via android.com/beta pentru urmatoarele telefoane Pixel, cat si non Pixel: Pixel 2, Pixel 2 XL(link achizitie), Pixel, Pixel XL, Essential Phone, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Sony Xperia XZ2, Vivo X21UD, Vivo X21 si Xiaomi Mi Mix 2S.