Android 11

Cuget la acest subiect de aproximativ o luna, luna în care Google a dezvăluit noutăți din Android 11, iar Apple din iOS 14. O diferență monumentală atât în prezentările realizate de către marii giganți și în ceea ce privește funcțiile aduse. Chiar daca la bază, lucrurile aduse de iOS 14 nu sunt noi, ci prezente pe Android de mai bine de 10 ani, acestea au fost îmbrăcate în haine noi.

Ce aduce nou Android 11? Permisiuni oferite o singura data pentru aplicatii, o separare in panoul de notificare intre notificarile din coversatii si notificarile din alte aplicatii, un nou meniu pentru controlul device-urilor smart din casa, sugestii de aplicatii pe homescreen si cam atat in mare… Pe de alta parte, iOS 14 widget-uri pe ecran, un mod picture-in-picture App Drawer(un organizator de aplicatii).

Care este diferenta intre cele doua noi versiuni ale sistemelor de operare? Pai iOS 14 pune accent pe user experience, in timp ce Android 11 pune accent pe lucruri care voi fi uitate dupa o zi sau doua dupa ce vei face actualizarea. Android a evoluat frumos in primii 8 ani de exista, mai ales pe partea de UX, cea mai mare schimbare fiind in cadrul versiunii Android 5 Lollipop, unde toata grafica si animatiile au avut parte de o schimbare drastica.

Din pacate de la acea versiune nu am mai vazut schimbari radicale care chiar sa te faca sa spui Wow. De asemenea, as mai remarca tot pe partea de user experience, faptul ca Android are un handicap urias, acela al actualizarilor software, orice device cu Android trecand prin maxim 2-3 versiuni, pe cand iPhone 6s de exemplu a trecut in acest moment la cea de-a sasea versiune a iOS. Google a mai avut o tentativa de proiect in urma cu cativa ani pentru implementarea rapida a actualizarilor, denumit Treble, dar de care se pare ca a cam esuat.

Ma astept ca odata cu Android 12, sa avem parte de niste schimbari importante orientate catre utilizator.