Avantaje si Dezavantaje 5G

Printr-un comunicat lansat, ANCOM a anuntat oficial ieri faptul ca a fost dezbatut impreuna cu industria, planul de masuri si calendarul national privind licitatia pentru frecventele destinate tehnologiei 5G.

Un prim pas esențial este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicații mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă, ANCOM va atribui banda de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

De asemena, pana la sfarsitul trimestrului patru al acestui an, ANCOM va elabora și va adopta poziția națională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz și 26 GHz.

Anul viitor pe vremea asta vor fi adoptate deciziile privind organizarea procedurii de acordare a licentelor si tocmai pe data de 15 decembrie 2019 va avea loc licitatia efectiva.

Astfel, incepand cu anul 2020 vom avea parte de tehnologia 5G.

Declaratie oficiala:

“Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.