AMD a lansat suportul pentru IP-ul grafic RDNA 3 ‘GFX11’ pentru Mesa 22.2. Noul suport reprezintă următoarea fază pentru AMD cu blocul IP de afișare grafică de ultimă generație al companiei. Următoarea generație AMD RDNA 3 GFX11 este succesorul RDNA 2 GFX10. AMD a confirmat recent că își transferă toată atenția asupra noii serii de plăci grafice din seria Radeon RX 7000. În ultima săptămână și jumătate, AMD a trimis mai multe patch-uri către Mesa pentru seria GFX11 și pentru driverul open-source AMDGPU Linux kernel DRM.

AMD adaugă un cod semnificativ al driverului grafic Radeon open-source în Mesa 22.2 pentru Q3 2022, permițând suportul inițial pentru GPU RDNA 3 „GFX11
Pregătirile pentru RDNA 3 GFX11 în Mesa nu au fost singure. Mai multe alte blocuri IP sunt adăugate pentru viitoarele plăci grafice Radeon programate să fie gata de vânzare spre sfârșitul anului. Anterior, AMD a adăugat deja codarea GFX11 în versiunea LLVM 15.0, care ar trebui să fie lansată peste patru luni. Abilitarea LLVM va adăuga asistență pentru compilatorul de umbrire AMDGPU din spate.

Lista pentru cea mai nouă adăugare a suportului GFX11 are acest comentariu recent, promițând că vor urma și alte adăugiri –

Aceasta este cea mai mare parte. Unele părți lipsesc și vor fi adăugate mai târziu.

Datorită faptului că hardware-ul se află încă în faza de dezvoltare, există încă caracteristici RDNA 3 GFX11 pe care AMD le va adăuga pe măsură ce ne apropiem de perioada de lansare oficială. Suportul de activare Mesa din partea AMD adaugă accent pe driverul RadeonSI Gallium3D OpenGL. Driverul RADV pe care AMD l-a adăugat recent la versiunea Mesa 22.2 este considerat un driver neoficial în curs de dezvoltare cu grupuri precum Red Hat și Google Valve. Dezvoltatorii care utilizează activarea RADV vor adăuga cu siguranță patch-uri de suport pentru Linux GFXll și RDNA3. Procedând astfel, dezvoltatorii vor găsi suportul necesar pentru back-end-ul compilatorului ACO pentru seria viitoare.

O altă adăugare recentă pentru viitoarea abilitare AMD pentru grafica Mesa este reprezentată de noile patch-uri pentru codecuri video accelerate VCN4 care funcționează cu trackerul de stare pentru accelerare video Gallium3D. Singurul software de codificare care încă lipsește este suportul hardware AV1 de la Intel. Totuși, după cum am văzut recent, codul urmează să urmeze în curând calea AMD sau este posibil să se afle deja în patch-urile pregătitoare.

În ultimele douăzeci și patru de ore, a fost fuzionată o refactorizare minoră a RADV care a afectat codul de trimitere a cozilor, permițând umbrirea sarcinilor utilizând driverul Radeon Vulkan.