
[Review] Samsung Galaxy S10 Plus
Acum aproximativ o luna, Samsung a lansat noua linie de smartphone-uri premium, Galaxy S10, sarbatorind astfel un deceniu de la lansarea primului device Galaxy S. Unele dintre primele inovatii din industrie au fost implementate chiar pe aceasta serie, oferind utilizatorilor o experienta incredibila. Samsung Galaxy S10 Plus este flagship-ul pe care se bazeaza compania coreeana anul acesta, smartphone care mi-a fost acordat spre a-i face un review si diferite teste de catre Orange, prin intermediul programului Orange Smartphone Tester. Fata de generatia trecuta, exista o multime de diferente la nivel de specificatii, camera si design.
Specificatii Samsung Galaxy S10 Plus
- dimensiuni: 157.6 x 74.1 x 7.8 mm;
- greutate: 175 grame;
- display Dyamic AMOLED de 6.4 inch, rezolutie 1440 x 3040 pixeli, aspect 19:9, suport HDR10+;
- Android 9 Pie customizat cu One UI;
- procesor octa-core Exynos 9820 (2×2.73 GHz Mongoose M4 & 2×2.31 GHz Cortex-A75 & 4×1.95 GHz Cortex-A55);
- 8GB memorie RAM si 128GB memorie interna, extensibila printr-un micro SD Card de pana la 512GB;
- camera foto principala:
-12 MP, diafragma f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, tehnologie Dual Pixel PDAF, OIS
-12 MP, diaframga f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
-16 MP, diafragma f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm - camera foto secundara:
-10 MP, diafragma f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF
-8 MP, diafragma f/2.2, 22mm (wide), 1.12µm, senzor de adancime - Wifi 6, Blueooth 5, GPS cu A-GPS, Glonass,BDS, Galileo, USB TypeC, jack de 3.5 mm, NFC;
- baterie de 4.100 mAh;
Pret Romania Samsung Galaxy S10 Plus
Samsung Galaxy S10 Plus poate fi achizitionat din oferta Orange.ro la un pret de 618,99 euro cu abonament Orange Me 45 sau la un pret de 999 euro fara abonament(link achizitie).
Puncte PRO
- cel mai aratos smartphone Samsung Galaxy de pana acum;
- camera foto completa;
- bateria ofera o autonomie buna;
Puncte Contra
- pozitionarea destul de sus a butonului de power;
- as fi vrut o incarcare mult mai rapida decat cea existenta;
Ambalaj si Accesorii
Ramane in continuare poate cel mai complet pachet de smartphone de pe piata, ce include un cablu USB-USB Type-C, un incarcator fast charge de 9V~1.5A sau 5V~2A, un manual cu instructiuni, o pereche de casti AKG by Harman Kardon, cheita pentru lacasaul hybrid si doua adaptoare, unul de la microUSB la USB Type-C, iar altul de la USB la USB TypeC.
Un lucru care sa spunem ca „te va pacali” il reprezinta pozitionarea castilor in pachet, care iti vor da impresia ca sunt unele wireless si nu cu fir, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos.
Design si Display
Te vei indragosti de Samsung Galaxy S10 Plus inca de la prima interactiune, design-ul acestuia fiind absolut superb. Imediat ce il vei scoate din cutie si il vei porni vei face cunostinta cu cel mai bun display din acest moment, ce are o dimensiune de 6.4 inch si o rezolutie QHD. Ofera o luminozitate puternica, neavand probleme in bataia razelor soarelui, un contrast echilibrat corect, culori foarte bune si margini inguste pe toate partile.
O noutate in ceea ce priveste display-ul il reprezinta acel hole punch (gaura in ecran), special conceput pentru sistemul dual de camera de selfie. Comparativ cu un notch, acest hole punch este de mii de ori mai confortabil din punct de vedere vizual si nu te incomodeaza deloc in aplicatii.

O alta noutate in ceea ce priveste design si respectiv display-ul, il reprezinta integrarea sub ecran a unui senzor de amprenta ultrasonic, ce realizeaza un contur 3D al amprentei. Principalele elemente pe care le-am remarcat in cazul acestui senzor de amprenta, ar fi acelea ca nu este la fel de rapid precum unul „traditional”, trebuie sa tii degetul un pic pe ecran si chiar sa apesi. Tehnologia este in acest moment destul de prematura si tocmai pe urmatoarele generatii vom vedea o rapiditate mai mare si o recunoastere mai precisa a amprentei.
Constructia este una premium, cadrul fiind realizat din metal, iar spatele fiind realizat din sticla curbata foarte discret pe margini, in stilul celei de pe fata. Suprinzator, aderenta este una foarte buna, neavand probleme in a-mi aluneca din mana. Totusi recomand sa achizitionati o husa de protectie, pentru a nu intampina eventuale probleme.
Un lucru deranjant pe partea de design, il reprezinta in opinia mea, pozitionarea destul de sus a butonului de power, fiind destul de greu de accesat. Sunetul este unul foarte bun, nu este distorsionat la volum maxim si reproduce destul de ok basul, este oferit de catre cele doua difuzoare stereo, tunate by Dolby Atmos, unul fiind amplasat in partea de sus a display-ului, iar cel de-al doilea in partea de jos langa portul USB TypeC. Slava Domnului, Samsung nu a omorat jack-ul de 3.5mm, fiind in continuare amplasat in partea de jos a telefonului.
Ramanand la capitolul design as mai remarca prezenta in continuare a butonului dedicat asistenului virutal Bixby, ce este amplasat sub butoanele de volum si ce de aceasta data poate fi semi schimbat ca functie.
Hardware si Conectivitate
8GB memorie RAM, 128GB memorie interna(extensibila printr-un SD Card de pana la 512GB) si procesorul Exynos 9820 fac din acest smartphone o bestie capabila sa ruleze orice aplicatie fara niciun sugiț. As sesiza faptul ca mai exista o varianta si mai puternica, dotata cu 12GB memorie RAM si cu 1TB memorie de stocare.
Prima aplicatie pe care am descarcat-o de pe Google Play Store a fost Antutu Benchmark, scorul obtinut in aceasta aplicatie fiind de 331.111 puncte. De asemenea, in GeekBench 4, scorul obtinut pe single-core a fost de 4.505 puncte, iar pe multi-core de 10.311 puncte.

Regasim noutati si pe partea de conecivitate, una dintre acestea fiind chiar standardul WiFi 6(802.11ax) ce permite viteze de descarcare de pana la 1.2 Gbps. Ramanand la partea de internet, Galaxy S10 Plus mai vine cu standardul 4G LTE Cat 20, ce ofera in teorie viteze de descarcare de pana la 2000 Mbps si de upload de pana la 150 Mbps.
Vitezele obtinute la descarcare si upload sunt urmatoarele:
- Cartela Orange 4G+: 140 Mbps si 48.9 MBps upload;
- Wi-Fi 2.4GHz: 79.2 Mbps si 56.7 MBps upload;
- Wi-Fi 5GHz: 460 MBps download is 394 MBps upload;

Camera foto
Camera foto este una dintre principalele puncte forte ale lui Samsung Galaxy S10 Plus. Pe langa cei doi senzori traditionati de 12MP, pe care i-am regasit si pe Galaxy Note9(wide si telephoto), regasim mai nou si o camera de tip ultra wide angle de 16MP, ce te ajuta foarte mult in destul de multe ocazii. De exemplu, recent am fost la un eveniment Diverta si m-a ajutat foarte mult in surprinderea intr-o singura fotografie a mai multor elemente, dupa cum se poate vedea si mai jos. Asa cum am sesizat in articolul dedicat, sesizez si aici faptul ca telefonul are tendinta de foarte multe ori de a ilumina foarte mult zonele intunecata, iar contrastul in destul de multe cazuri este relativ scazuta.
Mai multe detalii despre camera principala, in articolul dedicat acesteia: Cum fotografiaza si filmeaza Samsung Galaxy S10 Plus
Prezenta a doua camere pe partea frontala si butonul de comutare SinglePerson – MultiPerson din aplicatie te vor face sa crezi ca ai parte de o camera normala de selfie si una ultra wide pentru realizarea de selfie-uri de grupuri. Totusi, nu este chiar asa, una dintre camere fiind doar de adancime, pentru realizarea cat mai exacta a unei selfie cu efect bokeh. Acel buton in schimb nu face altceva decat sa faca crop la selfie si cam atat, fiind astfel cam useless.
Poze realizate:
Video 4K:
Video Super Steady:
Software
One UI este cel mai nou skin realizat de catre Samsung, ce lasa in urma vestitele Experience UI si TouchWiz UI. Ce este interesant in cazul noii interfate, pe langa noul design mult mai placut ochiului, este faptul ca face navigarea pe Android cu o mana mult mai simpla. Tot ce inseamna butoane si elemente, dupa cum se poate vedea si in screenshot-urile de mai jos au fost in asa fel gandite pentru a fi accesate foarte usor cu degetul mare al mainii.
Printre aplicatiile mai speciale regasite pe telefon pe langa suita Google si Microsoft, mai regasim: Facebook, Spotify, Galaxy Store, Game Launcher, Samsung Notes, Galaxy Wearable(pentru conectarea altor device-uri Samsung), SmartThings si Samsung Health.
Printre principalele functii ale noului software One UI as remarca Night Mode, ce va transforma transforma toate elementele software-ului in unele intunecate oferind un confort vizual mult mai bun, Bixby Routines, Reduce animation(reduce animatiile pentru deschiderea si inchiderea aplicatiilor), Dual Messenger(pentru dublicarea anumitor aplicatii de mesagerie) si Digital Wellbeing.
Autonomia bateriei
Samsung Galaxy S10 Plus include o baterie potenta de 4.100 mAh ce iti va oferi o autonomie mai mult decat decenta, de minim 5.2 ore SoT(screen on time). Comparativ cu Mate 20 Pro(review), duc foarte lipsa acelei incarcarii rapide la 40W, 0-70% realizandu-se in circa 30 de minute. In cazul de fata, o incarcare completa realizandu-se in circa 1 ora si 35 de minute.
Mai multe detalii pe acest subiect în articolul dedicat autonomiei.
Concluzii Samsung Galaxy S10 Plus
Samsung Galaxy S10 Plus este smartphone-ul pe care eu unul consider ca isi merita fiecare banut, comparativ cu alte telefoane de pe piata precum Apple iPhone Xs(review) de exemplu. Exceleaza in opinia mea la capitole precum display, fiind cel mai bun de pe piata in acest moment, design si camera foto.