Huawei HarmonyOS

In cadrul Huawei Developers Conference in Dongguan, China, pe langa noua interfata EMUI 10 bazata pe Android 10 Q, Huawei a anuntat propriul sau sistem de operare HarmonyOS.

Un sistem de operare care a inceput sa fie dezvoltat inca din anul 2017, conform CEO-ului Richard Yu si ce se vrea a fi un concurent pentru Android și iOS. Scopul Huawei este acela de a oferi o platforma open-source capabila sa ruleze pe o mulțime de device-uri, de la telefoane, tablete, laptop-uri pana la mașini.

HarmonyOS este un sistem de operare microkernel, ceea ce inseamna ca foloseste cat mai putine resurse, astfel ca viteza este una destul de mare, iar latenta este destul de scăzuta. Platforma open-source vine cu asa numitul TEE(Trusted Execution Environment) pentru o securitate cât mai buna pe orice device, iar compiler-ul Arc suporta principalele limbaje de programare de pe piata: C, C++, Java, JavaScript si Kotlin.

Ce este interesant in acest caz ar fi faptul ca sistemul de operare va fi adoptat in viitor cam de toate device-urile Huawei, inlocuind astfel Android, iar absolut toate aplicatiile Android vor fi suportate pe noul mediu.

In orice caz, ramane sa il vedem in actiune pe viitoarele device-uri Huawei.