
[Review] Huawei P30 PRO
Huawei P30 PRO este smartphone-ul care inglobeaza cele mai recente tehnologii in materie de fotografie, fiind lansat acum doua saptamani intr-un eveniment special de la Paris alaturi de Huawei P30.
Smartphone-ul mi-a fost acordat spre a-i face un review si diferite teste de catre Orange, prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.
De-a lungul acestui review voi face destul de multe comparatii cu Samsung Galaxy S10 Plus(review), asta deoarece l-am testat destul de recent si este principalul rival din acest segment.
Specificatii Huawei P30 PRO
- ecran de 6.47 inch Super AMOLED, rezolutie 1080 x 2340 pixeli;
- sistem de operare Android 9 Pie customizat cu EMUI 9.1;
- procesor octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) HiSilicon Kirin 980 (7 nm);
- 8 GB memorie RAM si 256 memorie interna;
- camera foto cvadrupla: 40MP(f/1.6, 27mm, PDAF, OIS) + 20 MP (f/2.2, 16mm, PDAF, OIS) + 8MP (f/3.4, 125mm, zoom optic 5x ,OIS, PDAF) + TOF 3D;
- camera de selfie de 32MP(diafragma f/2.0);
- conectivitate:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, GPS A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NFC, USB Type-C;
- baterie de 4.200 mAh;
Pret Romania Huawei P30 PRO
Huawei P30 PRO poate fi achizitionat la un pret de 584,99 euro cu abonament Orange Me 45 sau la un pret de 839 euro fara abonament(link achizitie)
Puncte PRO
- camera foto comparabila cu cea a unui DSLR;
- baterie care te va face sa uiti de grija incarcatorului;
- display OLED bun;
- incarcare rapida a bateriei;
- senzor de amprenta rapid;
Puncte Contra
- lipsa inregistrarii 4K la 60 fps;
- lipsa jack 3.5mm;
Ambalaj si Accesorii
Pachetul este destul de similar cu cel a lui Mate 20 PRO, regasind urmatoarele lucruri: smartphone-ul, ceva maculatură, incarcatorul fast-charge de 40W, un cablu USB Type-C la USB normal si o pereche de casti similare la design cu Apple EarPods-urile de la iPhone Xs, iPhone XR etc.

Design si Display
P30 PRO vine cu un design relativ comun pentru orice flagship, fiind realizat din sticla si metal, sticla de pe spate putand fi gasita in cinci variante de culoare: Aurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal, Black, Pearl White. Sistemul de camere se profileaza departe de linia generala a telefonului si este pozitionat in partea stanga sus. De asemenea, tot pe partea de design as mai remarca marginile de sus si de jos care sunt plate.

Comparativ cu Galaxy S10 Plus, mi se pare ca P30 Pro este un smartphone foarte alunecos si instabil in mana, iar daca nu ii cumperi o husa de protectie risti foarte mult sa il spargi. Mi-a placut foarte mult pozitionarea pe partea dreapta a butoanelor de power + volum si faptul ca in partea superioara regasim un senzor inflarosu, prin care poti controla orice fel dispozitiv electronic, de la televizoare pana la proiectoare video.
La baza telefonului regasim portul USB Type-C, difuzorul pentru muzica care este decent si slotul hybrid (nanoSD Card + SIM / SIM1 + SIM2). Ce este inteteresant in cazul acestui device este faptul ca nu vine cu difuzor pentru apeluri, sunet fiind redat prin intermediul ecranului, prin pozitionarea urechii un pic mai jos de notch-ul ecranului. Sunetul este chiar foarte bun si auzeam cealalta persoana fara nicio problema.

In ceea ce priveste display-ul de pe Huawei P30 PRO, regasim un OLED de 6.47 inch(ciudata dimensiune), ce are o rezolutie FULL HD+, adica de 1080 x 2340 pixeli si un notch sub foarte unei picaturi de apa. Este destul de luminos display-ul, contrastul este reglat ok, unghiurile de vizualizare sunt bune, poate culorile nu mi s-au parut atat de saturate precum cele pe Galaxy S10.
De asemenea, nu as considera rezolutia ecranului ca fiind un punct negativ, ci as privi acest lucru mai mult ca pe un beneficiu pentru utilizator, oferindu-i o autonomie mult mai mare a bateriei. QHD-ul este in opinia mea mai mult un moft si un lucru care te va ajuta doar daca vei folosi device-ul pe post de VR.
Daca anul trecut pe P20 PRO, senzorul de amprenta era amplasat pe fata superioara sub display-ul, de aceasta data avem parte de un senzor optic amplasat fix sub display, care in comparatie cu ultrasonic-ul de pe Galaxy S10 Plus, deblocheaza ecranul mult mai repede.
Hardware si Conectivitate
Regasim acelasi procesor ca cel de pe Huawei Mate 20 PRO, un HiSilicon Kirin 980 realizat pe tehnologia de fabricatie de 7nm, 8GB memorie RAM si 256GB memorie interna. Toate aplicatiile se misca smooth si nu am intampinat vreun blocaj sau lag. In Antutu Benchmark am obtinut un scor de 290062 puncte, iar in Geekbench 4 un scor de 3305 puncte single-core si 9749 multi-core.
Huawei P30 PRO aduce un modem LTE Cat 21, astfel ca pe reteaua Orange 4G+ am obtinut viteze de 199 MBps download si respectiv 6.57 MBps upload. Pe WiFi-ul gigabit de acasa, folosind router-ul TP-Link Archer C5 V4, am obtinut urmatoarele viteze:
- 2.4GHz: 90.1 MBps download si 100 MBps upload;
- 5GHz: 429 MBps download si 478 MBps upload;
Camera foto
Camera foto este demna de un flagship adevarat si este comparabila cu cea a unui DSLR, tranformand orice amator in realizarea de fotografii intr-un profesionist. Reamintesc configuratia camerei cvadruple:
40MP(f/1.6, 27mm, PDAF, OIS) + 20 MP (f/2.2, 16mm, PDAF, OIS) + 8MP (f/3.4, 125mm, zoom optic 5x ,OIS, PDAF) + TOF 3D.
Mai multe detalii despre subiectul Camera Foto in articolul dedicat(link).
Sunt trei lucruri pe care nu le-am abordat in articolul respectiv, modul night, portrait si filmarea 4K. Modul Night este fara doar si poate o functie foarte tare, ce transforma orice fotografie intunecata intr-una luminoasa prin reglarea ISO-ului si cresterea semnificativa a timpului de expunere.
Fotografiile de tip portret sunt neasteptat de bune, luminoase, efectul de bokeh este natural, iar decupajul personajului/personajelor se face mult mai corect decat in cazul lui Galaxy S10 Plus datorita celei de-a patra camere de tip TOF 3D.
Filmarea este fenomenala, de o claritate foarte buna,luminozitatea este reglata corect, culoriile sunt vii, iar zoom-ul este neasteptat de bun si as spune chiar inspaimantator. Un dezavantaj la capitolul filmare in comparatie cu S10 Plus il reprezinta in opinia mea lipsa inregistrarii la 4K 60fps.
Alte fotografii realizate:
Video 4K:
Software
Huawei P30 PRO ruleaza Android 9 Pie, ce are aplicat skinul EMUI 9.1. Mi-ar fi placut sa vad ca si in cazul lui Galaxy S10 o reimprospatare la capitolul interfata, sa fie mai placuta din punct de vedere vizual si sa fie mult mai navigabila cu o mana.
Pe langa suita Google, avem prezent destul de multe aplicatii printre care as enumera: Optimiser, Themes, Music, Video, HiCare, AppGalery, Health, Browser, Clock, Email, Notepad, Tips, Facebook, Booking.com, Smart Remote, Mirror, Microsoft Translator, Amazon Shopping si Phone Clone. Noroc ca multe dintre toate aceste aplicatii pot fi dezinstalate.
Ca si functii prezente pe Huawei P30 Pro as remarca: schimbarea rezolutiei ecranului intre FULL HD+ si HD+, ajustarea culorilor ecranului cat si a temperaturii, posibilitatea de a aplica teme, Always on display, ascunderea notch-ul, Dolby Atmos si Digital Balance.
Autonomia bateriei
Autonomia bateriei este unul dintre capitolele cu cel mai mare interes pentru toata lumea si pe care l-am dedicat in acest articol(link). Pe scurt, Huawei P30 Pro include o baterie de 4.200 mAh, ce se incarca 0-70% in doar 30 de minute si ce mi-a oferit in conditii mixte de utilizare o autonomie medie de circa 6 ore si 39 minute
Concluzii Huawei P30 PRO
Huawei P30 PRO este smartphone-ul care te va transforma dintr-un fotograf amator intr-un fotograf profesionist, iar bateria pe care o integreaza te va face sa scapi de grija incarcatorului pe timpul zilei. Mi-ar fi placut sa vad prezent pe noul smartphone Huawei o noua interfata software EMUI, jack-ul de 3.5mm, cat si filmarea la rezolutie 4K 60fps.