
Review Forza Horizon 5 – Un Copy/Paste a lui Horizon 4?
Oricine a văzut trailerul „Initial Drive” din cadrul prezentării gamescom a studiourilor Xbox știe la ce să se aștepte la începutul jocului Forza Horizon 5: Vehicule care decolează sau sunt aruncate din avioane la fiecare câteva minute, ca în Fast and Furious, și pe care le conduci prin unele dintre mediile variate după aterizare, înainte de a ajunge în cele din urmă în zona festivalului. Clasele și mașinile de curse se schimbă mai repede decât poți face față. Dar aerul de adrenalină și de benzină te atrage imediat și îți sugerează mai mult decât tentativ că adevărata vedetă sau adevăratele vedete nu sunt vehiculele cu care străbați lumea deschisă, ci mai degrabă peisajele pe care le traversezi cu viteză. Forza Horizon a fost întotdeauna cunoscut pentru că a ridicat ștacheta vizuală a jocurilor de curse arcade – și mai mult cu fiecare episod. Și nici aici nu este diferit.
La sosirea la locația principală a festivalului, ești sărbătorit ca un superstar – pe bună dreptate, după ce ai dovedit deja la patru festivaluri Horizon că ești maestrul tuturor claselor de vehicule. Și aici asistăm încă o dată la o problemă pe care seria o târăște de multă vreme: discrepanța de calitate între peisaj și vehicule, pe de o parte, și personaje, pe de altă parte. Da: în Forza, accentul se pune în mod tradițional pe mașini și pe locații. Totuși, pentru un titlu care este optimizat pentru Xbox Series X și care provine din același studio (deși o echipă diferită) ca și anunțatul Fable, ne-am putea aștepta ca expresiile faciale ale personajelor să nu arate la fel de păpușăresc și pielea lor să nu semene atât de des cu cea de cauciuc. Cel puțin: în selecția numărului gestionabil de piese de decor din care îți confecționezi avatarul (m/f/d), se concentrează pe incluziune și oferă, de exemplu, proteze pentru brațe și picioare. În principiu, aceasta este o idee bună, care poate fi preluată de alți editori de caractere, dar tot pare cumva nepotrivită aici – poate și pentru că știm că avatarul poate fi văzut doar în câteva secvențe cinematografice și în celebrări ale victoriei.
În cele din urmă, însă, nu-mi pasă cum arată cifrele sau că ele distrag pentru o scurtă clipă atenția de la restul splendoarei grafice pe care o poți vedea trecând pe lângă tine la volanul unei mașini de 900 CP sau îmbibându-se cu plăcere într-un vechi VW Beetle. Și nu mă refer doar la designul detaliat al vehiculelor, pe care îl poți examina în cele șase perspective ale camerelor, uneori chiar și până la tablourile de bord și reflexiile parbrizului în vederea cockpitului sau la porii scaunelor din piele în modul Forzavista.
Nimic nu s-a schimbat pentru pasionații de mașini: Forza Horizon oferă un vizual cinematic excelent. Și chiar devine un blockbuster absolut în secțiunile spațioase și variate. De la Furtuna de nisip care pare impunătoare la prima vedere, dar în interior este surprinzător de blândă. De la mici sate la zone deșertice pline de cactuși, de la peisaje de coastă la vulcani activi și chiar la zone de junglă dens împădurite: Forza Horizon 5 oferă extrem de multe la nivel vizual.
Este perfect? Nu. În rare momente, reprezentarea convingătoare a împrejurimilor din oglinzile retrovizoare complet funcționale este afectată de fade-in-uri sau pop-up-uri. Iar dacă te afli într-o furtună de nisip sau o ploaie torențială, s-ar putea să te gândești la Just Cause 4, care au tratat fenomene naturale similare într-un mod mai convingător – deși apa care curge pe geamuri, împinsă de ștergătoarele de parbriz care se mișcă neîncetat, arată foarte bine. Dar cele câteva neajunsuri vizuale se pot trece cu vederea. Nu este o surpriză pentru adepții seriei că Playground Games oferă un aspect vizual deosebit. Fiecare spin-off din Colorado până în Marea Britanie a reușit să ridice ștacheta – iar Forza Horizon 5 nu face excepție. Micile neajunsuri menționate nu reușesc să îmi strice motivația.
Lumea deschisă oferă pur și simplu prea multe activități variate. Harta este umplută cu nenumărate competiții și activități. Cu toate acestea, progresul în acest sens pare chiar mai organic și mai dezinvolt decât înainte. Cu foarte puține excepții, cum ar fi expedițiile, în care punctele de reper ale traseelor se dezvăluie doar treptat și în care trebuie să îndeplinești câteva sarcini de căutare interesante în zonele de destinație, ca jucător vechi de Forza Horizon vei recunoaște ingredientele dragi. Semnele de pericol cu sărituri, radarele sau zonele de viteză, sarcinile Trailblazer, care sunt încă convingătoare cu limite de timp strânse și trasee libere, zonele de drift și, bineînțeles, nenumăratele curse individuale sau turnee în diverse categorii sunt bine cunoscute – chiar dacă există o nouă serie de curse, cum ar fi cele de dirt, cu accentul pe off-road, care sunt noi în această formă în universul Horizon. Ca și în cazul multor elemente, Playground Games nu reinventează roata, ci o rafinează în locurile potrivite.
Playground Games livrează o experiență indedită cu Forza Horizon 5 – încă o dată! Bineînțeles, echipa este conștientă de numeroasele puncte forte ale seriei și continuă să le dezvolte în mod sensibil și consecvent. Fizica captivantă a condusului, cu echilibrul său elegant și mereu convingător între simulare și distracție arcade, este cea care dă startul. Pe lângă acestea, în Mexic vă așteaptă mai mult decât suficiente competiții și activități, în care veți conduce cele peste 500 de vehicule bine modelate prin natura variată, pe autostrăzi, prin zone de junglă și multe altele. Peisajele sunt pur și simplu minunate. Forza Horizon 5 a ridicat din nou ștacheta pentru jocurile de curse arcade și pune din nou la loc de cinste concurența, precum seria NFS, care deja abia se mai vede în oglinda retrovizoare.