TehnologieTelecom

Tot ce trebuie sa stii despre reteaua 5G de la Orange

Timp de aproximativ o luna prin intermediul Orange Smartphone Tester, am avut posibilitatea sa testez si sa imi fac o idee despre cum functioneaza tehnologia 5G si despre cat de buna este la momentul actual. Eu unul sunt destul de hype cu privire la aceasta tehnologie, mai ales despre cate beneficii ne poate aduce noua ca natiune in urmatorii ani.

Revenind la capitolul 5G si Orange, pentru a testa noua tehnologie am avut un Samsung Galaxy S10 5G(pret 4.295 LEI cu abonament Orange Me 30) si varianta LTE a smartwatch-ului Samsung Galaxy Watch Active 2(pret 2.145 LEI). De asemenea, trebuie sa mai stii faptul ca reteaua 5G de la Orange este disponibila momentan doar in orasele Bucuresti, Iasi si Cluj, eu testand reteaua doar in primul oras. Harta completa cu acoperirea poate fi gasita pe site-ul operatorului.

Citesti si:

Am testat reteaua in mai multe puncte ale Bucurestiului: Calea Victoriei(vis-a-vis de Starbucks), Bulevardul Lascar Catargiu(in fata sediului Orange), Ateneul Roman, Universitate(pe coltul vis-a-vis), Bulevardul Unirii(langa banca BCR), Politehnica(fix langa rectorat), Apaca(intersectie Iuliu Maniu x Vasile Milea) si langa Biblioteca Nationala.

Cea mai mare viteza a fost obtinuta langa rectoratul Politehnicii Bucuresti, cu un jitter de 8ms si un ping tot de 8ms, viteza obtinuta a fost de 781 Mbps download si 35 Mbps upload. A fost destul de mare viteza asta si pentru ca eram destul de aproape de antena care emitea semnal 5G.

Orange Romania viteza 5G

Dupa cum se poate vedea si in imaginile de mai jos, vitezele de descarcare sunt majoritatea cuprinse intre 300+ Mbps si 600+ Mbps. De asemenea, putem observa ca viteza de upload in majoritatea testelor este relativ mica, cuprinsa intre 20 si 40 Mbps.

Dupa majoritatea testelor realizate in diverse locatii din Bucuresti as putea trage cateva concluzii. In primul rand, vitezele obtinute sunt chiar foarte bune, dar nu ajung sa fie atat de apropiate de cele maxime oferite de catre Orange de pana la 1.2Gbps(probabil daca esti efectiv langa releu ai putea atinge o asemenea valoare). De asemenea, cu cat de indepartezi de antena vitezele incep destul de mult.

In al doilea rand, trebuie sa fim constienti ca in prezent aceste echipamente 5G sunt instalate peste echipamentele 4G, iar tot sistemul functioneaza pe fecvente de 6Ghz. Tocmai la anul ANCOM va realiza licitatia pentru spectrul 5G in benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi respectiv 3400-3800 MHz, iar tehnologia pe baza de unde milimetrice probabil o vom vedea prezenta peste cativa ani. In urmatorii ani in functie de cum evolueaza tehnologia ne vom apropia de viteze atat de download & upload mai mari de 1Gbps si de un timp de raspuns apropiat sau chiar egal cu 1ms.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: