SoftwareTehnologieWindows

Ce este un chip TPM si de ce are nevoie Windows 11 de el

Odata cu anuntul lansarii Windows 11, Microsoft a creat isterie in randul utilitatorilor si asta pentru ca cea mai noua versiune a sistemului de operare necesita prezenta unui asa numit chip TPM 2.0. Si totusi ramane intrebarea, ce este un chip TPM si de ce Microsoft are nevoie el?

Afla Cum instalezi Windows 11 in varianta insider preview

Ce este un chip TPM

TPM vine de la Trusted Platform Module si este un chip localizat pe placa de baza a PC-ului sau laptopului tau, care ofera diverse functii de securitate la nivel de hardware. In esenta acest chip TPM este un crypto-procesor securizat capabil sa efectueze diverse operatiuni de criptare/decriptare, folosit si pentru autentificarea in sistemul de operare.

De asemenea, pe langa faptul ca poate sa stocheze diverse informatii precum parole, chei de encriptie si certificate de securitate, chipul poate sa detecteze diversi virusi si malware. In anumite cazuri, pana la restartul BIOS-ului, chipul poate sa realizeze anumite scanari pentru a-ti spune daca exista anumite programe care au acces nepermis la PC-ul tau si poate bloca bootarea. Pana acum cativa ani, aceasta componenta de pe laptopuri si PC-uri era folosita in special de marile companii pentru a-si securiza informatiile.

In documentatia publicata de catre Microsoft odata cu lansarea Windows 11 se mentiona faptul ca TPM 1.2 este considerat a fi „hard floor”, in timp ce TPM 2.0 a fi „soft floor”. Ciudat este insa faptul ca la scurt timp, aceste specificatii au fost modificate, astfel ca TPM 2.0 a devenit indispensabil daca doresti sa faci actualizarea la Windows 11.

In orice caz nu este foarte clar daca in viitorul apropiat Microsoft va ajunge sa faca un compromis si sa mai foloseasca pentru ceva timp TPM 1.2 sau va alege sa foloseasca versiunea 2.0. De asemenea, deocamdata unealta PC Health Check pusa la dispozitie initial de catre gigantul american a fost scoasa de la descarcare.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: